Moja Skoda ma skrzynię DUU, 63 tysiące i nic się z nią niedobrego nie dzieje, kolega z pracy nalatał już 140 tysięcy i też bez problemu, były wątki o uszkodzonych skrzyniach w 1.8 na gwarancji, wadliwa skrzynia zawsze może się trafić, ale nie oznacza to że wszystkie są złe.
Tuleje drążka stabilizatora [O2] - jak kupić?
Zwiń
X
-
Tuleje drążka stabilizatora [O2] - jak kupić?
Byłem niedawno na przeglądzie zimowym samochodu w nowym salonie Skody w Płocku.
Okazało się, że mam do wymiany wszystkie odboje amortyzatorów z osłonami oraz tylne tuleje wahaczy przednich. Spoko, już mam części.
Ale są jeszcze do wymiany tuleje drążka stabilizatora. i tu zaczyna się problem. Podobno nie można tych tulei dostać oddzielnie. Nie ma ani oryginalnych ani zamienników.
Co zrobić? Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem? Może będzie pasowała tuleja np. z Octavi I, ale to ktoś musił by mi to potwierdzić.
Drugie moje pytanie: Czy dostać się do tulei drążka stabilizatora w O2 jest skomplikowane?
W niektórych samochodach drążek jest na zewnątrz a nie wiem jak przebiega w O2.
Proszę o pomoc. Nigdzie na forum nie znalazłem problemu tulei drążka stabilizatora.Primus Inter Pares
-
-
Arkadian, bo ta część ( tuleja ) nie występuje jako część zamienna. Ta guma jest zwulkanizowana z drążkiem stabilizatora i chyba dodatkowo z tym metalowym uchwytem więc teoretycznie jest niewymienna.
Co do wymiany całego stabilizatora to sam nie zrobisz, bo trzeba odkręcić i opuścić całe sanki a do tego potrzebny jest kanał/podnośnik, podpory pod sanki itd. Po robocie wypadało by też zrobić geometrię, po po ruszeniu sanek będzie rozjechana...
BTW.
Jaki masz przebieg auta?Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Jaki masz przebieg auta?
Dziwna sprawa z tą tuleją. trzeba będzie ją zerwać i włożyć jakąś o tej samej średnicy wewnętrznej (lub rozwiercić) i podobnej budowie zewnętrznej. Może od Jetty będzie pasować. Drążka nie chcę wymieniać skoro jest dobry. Przez te tuleje tylko stuka zawieszenia ale raczej nie grozi to niczym poważnym.Primus Inter Pares
Komentarz
-
-
Arkadian, ale jesteś 100% przekonany, że to wina tulei na stabilizatorze?
Octavia, Golf, Jetta, A3 itp. na tej samej płycie mają takie samo rozwiązanie. Nawet w A8 tak jest, więc chyba tak "prosto" to nie da się dobrać tych tulei.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abstinento to chodzi :?:
http://moto.allegro.pl/poduszka-stab...776205707.html
Tyle, że pasuje tylko i wyłącznie do drążka w silniku 1.4 benz 75KM, więc nie do mojego 2.0 16V TDI
Zamieszczone przez kowal 2002Arkadian, ale jesteś 100% przekonany, że to wina tulei na stabilizatorze?Primus Inter Pares
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Prawdopodobnie masz ten 22,5mm.
ps. Ma ktoś może rysunek budowy zawieszenia przedniej osi do O2?
Chcę zobaczyć jak przebiega ten drążek. Zobaczymy czy trzeba będzie go demontować czy może będzie w miarę dobry dostęp do obudowy tulei.Primus Inter Pares
Komentarz
-
-
Arkadian, masz takie głuche popukiwania na nierównej drodze ? na trelince na przykład ? też takie coś mi się zrobiło niedawno i miałem się za to zabrać tylko czasu brak na razie , ale , jak piszecie ,widzę ze to nie takie proste :?
wymieniałem w tamtym roku te długie patyki , chyba łacznik się to nazywa , więc raczej powinny być jeszcze ok , przebieg 102tyś...O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwmasz takie głuche popukiwania na nierównej drodze ? na trelince na przykład ?
Wcześniej byłem na ścieżce i nie wiedziano skąd są te stuki. Mechanik przyznał, że jest mały luz na tylnej tulei wahacza ale raczej nie są źródłem stuków.
Trzy miesiące później byłem na przeglądzie w ASO i oprócz tulei wahacza jeszcze "dołożyli" tuleje drążka stabilizatora i wszystkie odboje amorów.Primus Inter Pares
Komentarz
-
-
leszekmw, jeśli założyłeś jakieś tanie to mogły już paść
ja kupiłem właśnie takie(niepotrzebnie bo to gumy były do wymiany) i wytrzymały z 15tyś
założyłem oryginalne, prawdopodobnie z pierwszego montażu i śmigają do dzisiaj
W aso 150zł za jeden śpiewają sobie :shock:
tak u mnie tak to wyglądało po wymianie na stare, ale nie były dobrze dokręcone i tak waliło :lol:
Ogólnie mocniej niż na tych padniętych tanich, ale dźwięk podobny
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YDtjTh5GU-c[/youtube]
Komentarz
-
-
abstinent, założyłem jakieś zamienniki , miały być ok .. ,zresztą mechanik powiedział ze w zasadzie nie były jeszcze jakieś wysłużone , coraz bardziej jestem przekonany że części ori to ori..
ale to popukiwanie u mnie jest bardzie głuche , takie popukiwanie właśnie a u Ciebie to jest stukanie..
mam teraz w zakładzie mechanika na stałe ponieważ chcę poszerzyć trochę zakres usług tylko nie ma kiedy się tym zająć bo oponki ćwiczymy, w końcu przyjdzie mi pojechać do fachowca :roll: :diabelski_usmiech
jak to mówią - szewc w dziurawych japonkach chodzi..O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
Komentarz